• Română
  • English
8–13 aprilie 2014 / București / Cinema Studio, Elvire Popesco & Union / ediția a 3-a

Premii

    Eşti aici

    • You are here:
    • Acasă > Festival > Premii

Câștigătorii Cinepolitica 2014

Trofeul Cinepolitica i-a fost acordat documentarului The Square, în regia lui Jehane Noujaim, juriul apreciind „pe de o parte, capacitatea de a descrie adecvat dinamica tipică a unei schimbări sociale care implică relația dintre mișcări colective și instituții, și, pe de altă parte, capacitatea de a interpreta evoluția unei transformări încă nefinalizate, dar dezirabile, din perspectiva inocentă, lipsită de compromisuri, a unui protagonist tânăr”.

Premiul pentru Cel Mai Bun Film Politic i-a revenit peliculei Neighbouring Sounds, regizată de Kleber Mendonça Filho, pentru „o abordare unică a unei realități socio-politice complexe, tratată cu mijloace de expresie reținute și cu o imagine, un montaj și un sound-design meticuloase. Și pentru felul în care folosește peisajul urban, atât interior cât și exterior, pentru a sublinia lumea interioară a personajelor”.

Mențiunea Specială a Juriului i-a fost oferită filmului Paradjanov, de Serge Avedikian și Olena Fetisova, „pentru profunzimea politică și calitățile artistice deosebite ale filmului, pentru folosirea rafinată a unor variate mijloace de expresie cinematografică, pentru evocarea unui personaj exemplar și emblematic, ce a creat capodopere ale cinematografiei în ciuda tuturor vicisitudinilor epocii totalitare, demonstrând că rezistența prin cultură poate învinge opresiunea sistemică”.

Câștigătorii Cinepolitica 2013

Trofeul Cinepolitica i-a revenit filmului Rock the Casbah, o co-producție Israel / Franța regizată de Yariv Horowitz, despre niște tineri soldați care încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară, în Teritoriile Ocupate, în 1989. Juriul competiției a apreciat „realismul prezentării relațiilor israeliano-palestiniene din Fâșia Gaza, ce subliniază dramatismul unor atitudini individuale și colective, precum și absurditatea conflictelor din acest teritoriu”.
 
Cel Mai Bun Film Politic a fost desemnat Camp 14: Total Control Zone (Germania / Coreea de Sud), în regia lui Marc Wiese, un uluitor documentar despre un tânăr născut și crescut într-un lagăr de deținuți politici din Coreea de Nord. Distincția i-a fost acordată „pentru realismul și răbdarea cu care pătrunde în universul mental al unui tânăr născut într-un lagăr nord-coreean”.
 
Mențiune Specială i-a fost oferită documentarului The Gatekeepers, în regia lui Dror Moreh (Israel / Franța / Germania / Belgia), „pentru caracterul cu totul special al mărturiilor inedite despre lupta împotriva terorismului”, potrivit juriului. Nominalizat anul acesta la Oscar, documentarul îi aduce în fața camerei de filmat, pentru prima dată, pe șase dintre conducătorii Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului, care fac mărturisiri fără precedent despre conflictul israelo-palestinian.

Câștigătorii Cinepolitica 2012

Trofeul Cinepolitica, acordat celui mai izbutit şi mai profund film din competiţie, a ajuns la Post Mortem, în regia lui Pablo Larrain, „pentru modul subtil dar cutremurător în care autorul revizitează trecutul deopotrivă recent şi dureros al Republicii Chile, surprinzând trauma unei naţiuni prin intermediul vieţilor a doi oameni perfect apolitici, siliţi să fie martorii răpirii propriei lor ţări. Filmul zugrăveşte, cu curaj, violenţa loviturii de stat împotriva lui Pinochet, eveniment ce a şocat prin lipsa totală de respect pentru viaţă şi moarte”.
 
Premiul pentru Cel Mai Bun Film Politic a fost obţinut de All That Glitters, în regia lui Tomas Kudrna, „pentru modul plin de umor şi foarte uman în care tratează o problemă de mediu extrem de actuală şi care ameninţă întreaga planetă. Deşi acţiunea filmului are loc în Kârgâzstan, temele sale reflectă, practic, politica globală”.
 
Menţiunea Specială s-a acordat filmului The Boy Who Was a King, în regia lui Andrei Paounov, „un documentar splendid executat despre farmecul misterios exercitat de monarhie asupra unui popor ce a trecut de la regalitate la communism şi, mai apoi, la haosul imposibil de definit al perioadei postsovietice”.

Senatul Cinepolitica

Personalităţi ale societăţii româneşti care ne-au onorat cu prezenţa şi participarea lor la primele două ediţii ale Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica şi la evenimentul Cinepolitica Extra Time:
 
Bogdan Ficeac, Radu Gabrea, Ioan Groşan, Sorin Ilieşiu, Vintilă Mihăilescu, Adrian Niculescu, Stejărel Olaru, Cristian Tudor Popescu, Victor Rebengiuc, Cătălin Ştefănescu, Stelian Tănase, Bogdan Teodorescu, Răzvan Theodorescu, Mircea Toma.