• Română
  • English
8–13 aprilie 2014 / București / Cinema Studio, Elvire Popesco & Union / ediția a 3-a

Eye on Films

    Eşti aici

Înființată în ianuarie 2011, EYE ON FILMS este o rețea unică de profesioniști din domeniul filmului, specializată în prezentarea lungmetrajelor de debut în cadrul festivalurilor partenere, precum și în exploatarea comercială a acestor filme, cu ajutorul partenerilor săi distribuitori, din Europa și nu numai.
2013
84'
Regie: 
Yamini Lila Kumar

Două cupluri, patru perspective, aceeași obsesie: concesiile și mutările în forță, atuurile și slăbiciunile stângii franceze. Chris Bailey și Judith Lazard, respectiv Paul Adler și Albertine Langlois, adică politologul și istorica, jurnalistul și actrița, se ceartă și se împacă în funcție de pulsiunile partidului pe care îl simpatizează sau urmăresc. De la simplu subiect de discuție, unul din liderii Partidului Socialist devine, fără știrea lui, parte a unui triunghi amoros, ceea ce complică relațiile și așa complicate dintre cei patru. Cât de departe sunt dispuși să meargă aceștia pentru a-și apăra convingerile?

Polițistul
2011
109'
Regie: 
Nadav Lapid

Membru al unei brigăzi antiteroriste israeliene, Yaron nu are niciodată îndoieli în legătură cu opțiunile sale personale sau profesionale. Statul este instanța supremă, care trebuie respectată orice ar fi. Inamicul arab trebuie stârpit, deoarece a fi arab este sinonim cu a fi terorist. Ce te faci, însă, atunci când teroristul e o fată israeliană de o tulburătoare frumusețe? Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film la Locarno din 2011.

Cârtița
2011
104'
Regie: 
Rafael Lewandowski

Din erou al rezistenței anticomuniste, Zygmunt devine peste noapte inamic al poporului. La mai bine de 30 de ani de când a fost întemnițat pentru activitățile subversive desfășurate ca lider al sindicatului Solidaritatea, acesta este acuzat de colaborare cu poliția politică. Paweł refuză să vadă în tatăl său un trădător, însă treptat, trebuie să accepte atât compromisurile trecutului, cât și realitățile subterane care guvernează Polonia postcomunistă. Paradoxul? În toată această poveste despre pacturi rușinoase, nu există vinovați. Premiul pentru cel mai bun actor (Borys Szyc) la Festivalul de Film de la Montréal din 2011.

Complot pentru Mandela
Regie: 
Carlos Agulló & Mandy Jacobson

La mijlocul anilor ’80, angrenate în interminabile războaie de gherilă, Africa de Sud, Angola și Mozambic formau un triunghi toxic, o ecuație a cărei singură constantă era numărul, mereu în creștere, al victimelor umane. Afacerist fără scrupule sau spion, prieten al poporului sud-african sau vizionar pacifist, Jean-Yves Ollivier are meritul incontestabil de a fi adus pacea în sudul Africii și de a-i fi redat umanității pe unul dintre cei mai luminați lideri ai său: Nelson Mandela. Cel mai bun documentar la festivalul Regards sur le Cinéma du Monde din Rouen, Franța.

Super Trash
2013
71'
Regie: 
Martin Esposito

La doar câțiva kilometri de litoral, departe de ochii sutelor de mii de turiști care invadează în fiecare an Coasta de Azur, se poate admira o formă modernă de relief, care deocamdată nu figurează în hărți: muntele rezidual. Cineastul Martin Esposito se instalează într-o baracă de lângă orașul Villeneuve Loubet, pentru a inspecta ceea ce ar putea fi un veritabil dezastru ecologic. Astfel, constată că administratorii gropii de gunoi nu întreprind niciun efort real de reciclare, fiind de asemenea martorul poluării de proporții generate de Festivalul de Film de la Cannes.