- You are here: Acasă > Competiție > Foc în vine
Eşti aici
Filmat pe patru continente, FOC ÎN VINE spune povestea confruntării dintre marile companii farmaceutice și bolnavii de SIDA din lumea a treia, război pornit din rațiuni economice, dar în urma căruia s-au înregistrat enorme pierderi umane. În spatele patentelor și a invocării de către corporațiile vestice a dreptului de a stabili prețurile propriilor produse se ascunde de fapt o condamnare la moarte. Interzicerea importului de medicamente generice a dus la decesul a peste zece milioane de persoane între 1996, anul în care s-au pus pe piață primele medicamente antiretrovirale, și 2003, când o coaliție transcontinentală formată din activiști, foști oameni de stat și producători de medicamente generice a reușit să oprească acest genocid. Un nou răboi farmaceutic rămâne însă doar o chestiune de timp.
Născut într-o familie mixtă indiano-canadiană pe izolata insulă a prințului Edward, situată pe coasta Atlantică a Canadei, Dylan Mohan Gray a absolvit cursurile facultăților de istorie și film ale Universității din Dartmouth (SUA), fiind de asemenea licențiat al Universității din Viena și al Universității de Studii Economice din Budapesta. Printre preocupările sale se numără studiul dimensiunilor geografice ale identității. După o întâlnire întâmplătoare în Budapesta cu un fost coleg, care lucra ca asistent de regie pentru David Cronenberg, Gray decide să se dedice unei cariere în cinematografie, ajungând astfel să colaboreze cu nume precum Deepa Mehta, Fatih Akin, Peter Greenaway sau Paul Greengrass. În 2005, pune bazele propriei sale companii de producție, Sparkwater India. Locuiește în Mumbai și deține dublă cetățenie, canadiană și indiană.
Cu cinci săptămâni la rând în care a putut fi vizionat în cinematografele din Mumbai, FOC ÎN VINE a stabilit un nou record pentru cel mai îndelungat interval de timp în care un film de nonficțiune a rulat vreodată în India. Marele merit al cineastului indiano-canadian este acela de a fi obținut acest impresionant succes de casă fără a adopta o atât de la îndemână retorică anticorporatistă. Astfel, accentul nu e pus pe abuz sau pe lipsa de scrupule a celor care, de dragul profitului, au sacrificat milioane de vieți omenești, ci pe ceea ce putem face, fiecare dintre noi, pentru a evita ca istoria să se repete. Viitorul medicamentelor generice depinde de acceptarea sau de refuzul nostru al unui statut pe care nimeni nu și-l dorește: acela de victimă. „Puternic. Extrem de mişcător. O mărturie şocantă despre terorismul comercial internaţional”, scrie despre film David Rooney în The Hollywood Reporter.
- Washington DC IFF 2013: Justice Matters Award
- DOXA Film Festival 2013: Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj documentar
- Grierson British Documentary Awards: nominalizat pe lista scurtă la categoria Cel mai bun documentar de cinema
- Filmfest Hamburg 2013: Premiul pentru Cel mai bun film politic
- Mumbai IFF 2014: Premiul „Dadasaheb Phalke Chitranagari Award” pentru Cel mai bun film de debut al unui regizor (Dylan Mohan Gray)
- Sundance FF; Doc/FestSheffield; Helsinki IFF etc.