• Română
  • English
8–13 aprilie 2014 / București / Cinema Studio, Elvire Popesco & Union / ediția a 3-a

„Diplomație” deschide Cinepolitica 2014! O superproducție cu Adrien Brody, în închidere.

    Eşti aici

    • You are here:
    • Acasă > „Diplomație” deschide Cinepolitica 2014! O superproducție cu Adrien Brody, în închidere.

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20:00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, unul dintre filmele care au umplut recent sălile de cinema la Festivalul de la Berlin: Diplomatie / Diplomație, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată o superproducție regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei” - și propusă de China la Oscarurile de anul acesta, Back to 1942 / Înapoi în 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.
 

Diplomacy


Proiectat la Berlin 2014 în premieră mondială, Diplomație pune față în față doi actori de excepție, în rolurile a două figuri politice care au schimbat cursul istoriei, în timpul celui de-al doilea război mondial. În noaptea dinspre 24 spre 25 august 1944, generalul nazist Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) se pregătește să dinamiteze Parisul, la ordinul lui Hitler, înainte ca armata să părăsească orașul. Consulul suedez Raoul Nordling (André Dussollier), apărut de nicăieri în hotelul de lux cu uși ascunse, încearcă să-l convingă de absurditatea gestului.

„Filmul e plin de un suspans psihologic veritabil, remarcabil gestionat de Volker Schlöndorff. El pune față în față, cu o rară intensitate, doi oameni care jonglează continuu într-un limbaj diplomatic, dar niciodată derutant sau plictisitor”, scrie „Le Parisien”. (trailer)

Alături de Werner Herzog și Wim Wenders, Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciați regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum / Toba de tinichea (1979), a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes (premiu pe care l-a împărțit cu Apocalypse Now, al lui Francis Ford Coppola) și Oscarul pentru film străin.

Spectaculos va fi și filmul care va închide cea de-a treia ediție, pe 13 aprilie, de la 20:00, la Cinema Studio: Înapoi în 1942 / Yi jiu si er / Back to 1942. Propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin anul acesta, regizată de cineastul supranumit „Spielberg al Chinei”, Feng Xiaogang, autorul unor blockbustere ca Aftershock, îi are pe Adrien Brody și Tim Robbins în distribuție, alături de Guoli Zhang, Hanyu Zhang și Wei Fan.
 

Back to 1942


Superproducția istorică reia un episod întunecat din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete cumplită, soldată cu milioane de victime. Uriașa producție, realizată cu resurse umane și tehnice impresionante, a fost lider de box office în weekend-ul lansării în China, cu încasări de peste 20 de milioane de dolari. Back to 1942 a fost filmul-surpriză al Festivalului Internațional de Film de la Roma. (trailer)

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc între 8 și 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union, este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine și patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri: Primăria Municipiului București, Institutul Cultural Român, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Facultatea de Istorie a Universității București, British Council, Ambasada Republicii Federale Germania, Institutul Francez, Delegația Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Institutul Maghiar, Ambasada Republicii Armenia, Ambasada Argentinei, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme - Cinemateca Română.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Observator Cultural, Ziarul Ring, Șapte Seri, Ziare.com, Hotnews.ro, CinemaRx.ro, Cinemagia.ro, Port.ro, Studentie.ro, Liternet.ro, Ziarul Metropolis, Getlokal.ro, Orasulm.eu, FilmReporter.ro, Casa Jurnalistului, Cooperativa Urbana, Societatesicultura.ro, KoolHunt.ro, CineFan.ro, BlogdeCinema.ro, PoliticALL, All about Romanian Cinema.